+381 11 21 82 944
info@vakademija.edu.rs

Svrha ispita

Svrha propisivanja ICAO nivoa poznavanja engleskog jezika je:

  • da obezbedi da piloti i kontrolori letenja poseduju odgovarajući nivo znanja engleskog jezika, čime bi se mogućnost, greške usled loše komunikacije, smanjila na najmanju moguću meru;
  • da omogući pilotima i kontrolorima letenja da prepoznaju i reše potencijalni problem u komunikaciji kada do njega dođe.

Ukratko, jezik treba da bude sredstvo za prepoznavanje potencijalnog problema i pomoć u njegovom rešavanju, pre nego što se dogodi nesreća, a ne da bude prepreka koja odvlači pažnju.

Više od 800 ljudi je izgubilo živote u tri velike nesreće. U svakoj od ovih naizgled različitih nesreća, istražitelji su otkrili zajednički element: nedovoljno visok nivo poznavanja engeleskog jezika letačke posade ili kontolora imao je veliku ulogu u lancu događaja koji su doveli do nesreće.

Pored ovih medijski propraćenih nesreća, mnogo drugih incidenata, ili za malo izbegnutih nesreća, dešava se svake godine, kao rezultat problema sa znanjem jezika, što je dovelo do preispitivanja procedura i standarda komunikacije širom sveta. Ta briga se povećala posle 1996. godine kada je u vazduhu stradalo 349 putnika i članova posade, usled loše komunikacije izazvane nedovoljnim nivoom poznavanja engleskog jezika.